SKLS-IP

SKLS IP

SKLS-IP

Ονόματα Χώρου(Domain Name)

Ένα όνομα χώρου (domain name) αποτελεί ένα μοναδικό όνομα που χρησιμεύει ως ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο και οδηγεί στην ιστοσελίδα (website) που ανήκει σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η κατάληξη του ονόματος χώρου στην Ελλάδα είναι [.gr] ή [.ελ] και περιγράφει την περιοχή του διαδικτύου στην οποία ανήκει.

Η αρμόδια αρχή που διαχειρίζεται τα ονόματα χώρου [.gr] και [.ελ] στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (https://www.eett.gr/).

Οι διατάξεις για την απόκτηση ενός ονόματος χώρου [.gr] ή [.ελ] διέπονται από τους Κανονισμούς και τις τροποποιήσεις αυτών που καθορίζει η ΕΕΤΤ. Ο ισχύων Κανονισμός 843/2 δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 προκειμένου να ενσωματώσει τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDRP – https://www.gdprgreece.com/article/5/gdpr).

Το ελληνικό Μητρώο ονομάτων χώρου Web WhoIs https://grweb.ics.forth.gr/public/whois για τα ονόματα χώρου [.gr] ή [.ελ] τηρείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας https://grweb.ics.forth.gr/public/registry

Η ΕΕΤΤ εκχωρεί τα ονόματα χώρου [.gr] ή [.ελ] σε αγγλικούς και ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς και ονόματα χώρου με τις ακόλουθες καταλήξεις, οι οποίες συνδέονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες:

– com.gr: Εμπορικές δραστηριότητες

– edu.gr: Εκπαιδευτικοί οργανισμοί

– net.gr: Πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και πάροχοι δικτύων

– org.gr: Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί

– gov.gr: Αποκλειστικά για κυβερνητικούς οργανισμούς.

Οι αιτήσεις για την απόκτηση ονόματος χώρου [.gr] ή [.ελ] κατατίθενται σε καταχωρητές, ο κατάλογος των οποίων ρυθμίζεται και παρέχεται από την ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ καθορίζει το μέγιστο τέλος καταχώρισης. Ένα όνομα χώρου [.gr] ή [.ελ] ισχύει για 2 έτη και μπορεί να ανανεώνεται κάθε 2 ή περισσότερα έτη καταβάλλοντας το τέλος ανανέωσης στον καταχωρητή. Αλλαγές του ονόματος ή της διεύθυνσης ή του αριθμού επικοινωνίας ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κατόχου του ονόματος χώρου γνωστοποιούνται στον καταχωρητή με την υποβολή σχετικής αίτησης.

Ένα όνομα χώρου [.gr] ή [.ελ] μπορεί να ακυρωθεί και να μεταβιβαστεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση ακύρωσης στην ΕΕΤΤ. Η αίτηση ακύρωσης μπορεί να βασίζεται σε προγενέστερα δικαιώματα σε σήμα ή διακριτικό γνώρισμα. Το τέλος της ΕΕΤΤ για την αίτηση ακύρωσης είναι 400 ευρώ. Το όνομα χώρου ακυρώνεται και μεταβιβάζεται στον αιτούντα υπό την προϋπόθεση ότι (α) έχει καταχωριστεί από οντότητα που δεν έχει δικαίωμα στο όνομα χώρου και (β) το όνομα χώρου κατατέθηκε ή χρησιμοποιείται κακόπιστα.